فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین ستار، سید محمد موسوی*، سید امیرالیاس موسوی صفحات 9-31

    در این پژوهش، کوشش شده تا با بررسی ساختار و چارچوب حاکم بر «اصول الکافی»، اثرگذاری پیشینیان بر کلینی در تبویب و تدوین این کتاب، واکاوی شود. با همین هدف و با روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی ساختار حاکم بر چینش روایات و نظریه «اقتباس» یا «ابتکار» کلینی در تدوین اصول کافی، پرداخته شده است. نگارنده در این پژوهش، تلاش می کند تا نشان دهد که روش موضوع محور کلینی در چینش احادیث- در مقابل کتب حدیثی مسندی- از جنبه ساختاری- هرچند در مواردی ابداعی- بیشتر تاثیر گرفته از پیشینیان بوده است. در این مسیر، کلینی از «المحاسن» احمدبن خالد برقی و «بصایرالدرجات» محمدبن حسن صفار، بهره جسته است. همچنین برخلاف نظر برخی از مستشرقان که تدوین اصول الکافی را متاثر از جریان عقل گرای حوزه حدیثی بغداد می دانند، این پژوهش نشان می دهد که اصول الکافی، نمودار جریان نص گرای حوزه حدیثی قم بوده است.

    کلیدواژگان: طبقه بندی روایات، اصول اربعماه، بصائر الدرجات، المحاسن، الکافی، کلینی
  • عبیر علوی، سعید منصوری*، سید محمدعلی ایازی، سید مجتبی میردامادی صفحات 33-51

    «اختلاف حدیث» یکی از معضلات فراروی اهل تحقیق در دانش های اسلامی به ویژه علوم حدیث است؛ زیرا به طور فراوان، عالمان شاخه های گوناگون معرفتی در یک موضوع، با دو یا چند حدیث مختلف، مواجه می گردند. این محققان ابتدا بر پایه خود حدیث، آن گاه با بهره گیری از دیگر ادله، به راه کارهایی برای رفع اختلاف و یافتن حدیث معتبر از میان احادیث متعارض دست یافته اند. تلاش های علمی دانشمندان به دلیل اهمیت مساله اختلاف روایات، همچنان ادامه دارد. «آیت الله سیدعلی سیستانی»، دراین باره دارای آرا و آثاری است که به جهت داشتن نوآوری و کشف عرصه های ناشناخته، برای حل مسایل مرتبط با دانش اختلاف حدیث، بسیار راه گشاست. بر پایه یافته های علمی ایشان، اولین گام بایسته تحقیق برای حل اختلاف حدیث، شناخت اسباب آن در مراحل صدور و وصول است. همچنین بخشی از این اختلافات، غیر واقعی و مربوط به اسباب فهم نکردن دقیق احادیث، از جمله: نشناختن اسلوب کلام اهل بیت (ع)، مقامات مختلف ایشان و همچنین مدالیل احادیث است؛ چنان که شناخت شرایط مخاطب، جامعه و عرف مستفتی، بر فهم درست حدیث و رفع اختلاف میان احادیث اثر می گذارد. قابل ذکر است که از دیدگاه آیت الله سیستانی جمع شایسته میان اخبار متعارض، نه آن جمعی است که به «جمع عرفی» معروف است بلکه جمعی است مبتنی بر اسبابی همچون شناخت لحن و معاریض و اسباب کتمان که ایشان آن را «جمع استنباطی» نامیده اند.

    کلیدواژگان: تعارض، اختلاف حدیث، جمع استنباطی، آیت الله سیستانی
  • قاسم بستانی*، مینا شمخی، مهدی اکبرنژاد، عبادالله جولایی صفحات 53-73

    اسحاق بن محمد نخعی احمر (م 284ق)، محدث شیعی سده ی سوم هجری، جایگاه ویژه ای در انتقال میراث حدیثی امامیه دارد. او در شمار اصحاب امام هادی (ع) و امام عسکری (ع) و جزو شاگردان امام جواد (ع) معرفی شده است. برای او کتاب هایی برشمرده اند؛ از جمله: کتاب «مجالس هشام» و کتاب «اخبار السید» که کتاب اخیر یکی از منابع شیخ کلینی در تدوین کتاب کافی است. اسحاق بن محمد از سوی برخی از رجالیان متقدم، به وضع حدیث، کذب، فساد در مذهب و غلو متهم شده است. این امر در حالی است که او از توثیق برخی از رجال شناسان، به ویژه معاصرینی مانند ابطحی صاحب تهذیب المقال، بهبهانی و زنجانی بهره مند است. همین تشتت آراء درباره ی او، اهمیت شناخت دقیق تر شخصیت او را ضرورت می بخشد. ناتمامی قریب به اتفاق ادله ی توثیق او، در کنار شواهد در دسترس از فساد مذهب و تضعیف وی، قول به توثیق او را با انصراف جدی روبرو می کند. این پژوهش به نقل و بررسی گفتار عالمان رجالی پرداخته و کوشیده است شناخت دقیق تری از وی به دست دهد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: اسحاق بن محمد، وضاع، راوی حدیث، جعل حدیث
  • محمود صیدی*، محمد مولوی صفحات 75-87
    استناد به احادیث معصومین (ع) و تبیین وجوه گوناگون معنایی روایات یکی از مهمترین دغدغه های ملاصدرا در تبیین مسایل حکمت متعالیه است. یکی از این احادیث که ملاصدرا در موارد فراوانی از آن بهره برده حدیث معروف به «لا ابالی» می باشد که مطابق آن خداوند بیان می دارد که برخی از انسان ها را برای بهشت و برخی دیگر را به جهت دوزخ خلق نموده و باکی نیز در انجام این امر ندارد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و بررسی چندین اثر از آثار ملاصدرا به ویژه شرح اصول کافی بدین نتیجه رسیده که ملاصدرا این حدیث را قدسی و مورد اتفاق شیعه و اهل سنت دانسته است. بررسی منابع روایی شیعه و اهل سنت نشان می دهد حدیثی که دقیقا از نظر الفاظ، منطبق با منقولات مورد نظر ملاصدرا باشد، یافت نمی شود. با وجود این، احادیثی یافت می شود که از نظر معنایی تا حدودی معنای مورد نظر ملاصدرا از آن ها استنباط می شود.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، فقه الحدیث، شرح اصول کافی، حدیث لا ابالی
  • زهرا لازری، زینب السادات حسینی*، فرزام فرزان صفحات 89-117
    تقویت جسم، تربیت و آمادگی همه جانبه ی آن مورد توجه اسلام است، زیرا بدن انسان، ابزار تکامل روح اوست. نوشتار پیش رو با استفاده از تحلیل محتوای روایات، مستخرج از کتب روایی شیعه و اهل سنت صورت گرفته است. به جهت این که جامعه اسلامی نیاز به بررسی و انطباق فعالیت های اجتماعی به خصوص مقوله بازی و ورزش که به تعبیری ابزار تربیت انسانی می باشد با منابع دینی دارد. بر اساس بررسی های صورت گرفته و شناسایی مقوله های ورزش و بازی این نتیجه ملاحظه می گردد که تشویق به ورزش و بازی در روایات و مشارکت در آن از نظر تربیتی و همگانی بسیار مورد تاکید اسلام قرار گرفته است که این امر، نشان دهنده نگاه همه جانبه و مسیولیت پذیری اسلام به هر دو حوزه جسم و روان است و می توان ورزش و فعالیت های جسمانی را به عنوان مهم ترین عامل سلامتی و تندرستی دانست که باید در سبد کالای خانواده ها به صورت ثابت قرار گیرد. اما از دید حرفه ای با چالش هایی در ارتباط با بازی و ورزش روبروست که نیازمند اجماع متخصصان ورزشی، مرجعیت دینی و حکم رانی در کشور با تدوین قوانین جامع، یک پارچه، روزآمد و شاخص ها و ملاک های شفاف جهت رفع مسایل این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، بازی، ورزش، روایات
  • زهره سادات موسوی، فتحیه فتاحی زاده*، محمد عترت دوست صفحات 119-145
    یکی از مسایل منحصر به فرد در مذهب شیعه، موضوع متعه یا ازدواج موقت می باشد. این در حالی است که در منابع حدیثی شیعه تعداد 137روایت بدون تکرار صراحتا به این موضوع پرداخته و به تفصیل، احکام و ضوابط و حلیت یا حرمت آن را مطرح نموده است. از آن جا که اختلاف نظرهای بسیاری در رابطه با شرایط امکان و تحقق این حکم شرعی در میان جامعه مطرح است، لذا این پژوهش در صدد است با استفاده از روش «تحلیل محتوا»، ابتدا به شناسایی و استخراج موضوعات اصلی و فرعی مطرح شده در این روایات پرداخته و سپس مقوله های اصلی موضوع متعه را در مذهب تشیع طبقه بندی و تحلیل نماید. از بررسی مجموع روایات، 20 موضوع اصلی و 341 موضوع فرعی استخراج شد که تحلیل کیفی آن ها در سه مقوله کلی «حلیت، احکام و تحریم» بیانگر تایید حلیت این حکم شرعی به صورت مستقیم و غیر مستقیم با سنجش فراوانی 97% بوده و امکان تاویل روایات تحریم به نهی از اصرار بر متعه ویا عدم اطلاع از احکام متعه به منظور پرهیز از تخریب چهره دین اسلام را می توان همراه با شواهد و مویداتی تبیین نمود.
    کلیدواژگان: ازدواج موقت، حلیت متعه، تحریم متعه، طرق شیعی، محتوای روایات متعه
  • روح الله شهیدی*، محمدعلی مهدوی راد، سیده راضیه توسل صفحات 147-173

    حسن بن زین الدین عاملی از عالمان برجسته شیعه در قرن دهم و یازدهم هجری در منطقه جبل عامل است که با رویکرد سندمحور نسبت به احادیث، به پالایش روایات مهم ترین منابع روایی شیعه روی آورد و با ارایه آراء رجالی، فقه الحدیثی و نقدالحدیثی خود در کتب گوناگون، نسبت به عالمان پیشین، گامی فراتر در ارتقاء دانش حدیثی شیعه برداشت. از این رو، جایگاه علمی و رویکرد نقادانه شیخ حسن نسبت به روایات، شناخت اندیشه های نقدالحدیثی او را حایز اهمیت می نماید. پژوهش حاضر، به منظور شناخت نحوه تعامل صاحب معالم با آسیب های ناظر به گسست اسناد روایات، در محدوده دو کتاب منتقی الجمان و معالم الدین با روش مطالعه کتابخانه ای و رویکرد توصیفی تحلیلی گردآمده است. در پی بررسی آراء عالمان متقدم همچون علامه حلی، شهیدثانی و مقدس اردبیلی، توجه اندک ایشان نسبت به این نوع آسیب های سندی مشاهده می شود و در مقابل، روشمندی و توجه بیشتر و دقیق تر شیخ حسن برای تشخیص و اصلاح این آسیب ها از رهگذر مراجعه به کتب رجالی و فهرست ها، شناخت طبقات راویان، بهره گیری از اسناد مشابه و مشهور و نقل متناظر روایات در سایر کتب روایی نمایانست. هرچند، پژوهش های صاحب معالم نیز گاه در پی عدم جامع نگری و تتبع ناقص، به ارایه تحلیلی نادرست و قضاوت زودهنگام انجامیده است.

    کلیدواژگان: صاحب معالم، منتقی الجمان، معالم الدین، نقدالحدیث، آسیب های سندی
  • محسن نورائی، طاهره ناجی صدره* صفحات 175-195

    حدیث، یکی از منابع اصلی تعالیم اسلام محسوب می گردد. مفسران نیز بسان فقیهان و متکلمان می کوشند تا با استمداد از این منبع ارزنده، فهمی اصیل از آیات قرآن فراهم نمایند. هرچند اغلب آنان در استفاده از حدیث هم داستانند، اما در برخی از جزییات مانند مراجعه به منابع حدیثی فرقه های دیگر با هم اختلاف دارند. نوشتار پیش رو که با روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته، می کوشد تا کیفیت تعامل تفسیر تسنیم با روایات اهل سنت را به بحث نشیند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که استاد جوادی آملی بهره گیری از روایات نقل شده در منابع روایی اهل سنت را جایز دانسته و برای این امر جایگاه ویژه ای قایل است. یک سوی تعامل او با احادیث اهل سنت، نقد و ارزیابی آن ها با معیارهای معتبری مانند هماهنگی با قرآن، روایات صحیح و عقل است و سوی دیگر این تعامل، به کارگیری مفاد روایات آنان در تفسیر آیات و تحکیم مفاد روایات شیعی است. تعامل با روایت اهل سنت با این وسعت در تفاسیر قبلی و حتی المیزان دیده نمی شود. بررسی این موضوع در تفسیر تسنیم، به عنوان تفسیر مطرح و معاصر شیعی می تواند راه کارهای جدیدی را پیش روی محققان علوم قرآنی و حدیثی قرار دهد. همچنین نتیجه این پژوهش در حوزه مطالعات تفسیری، فقه الحدیثی و نیز تقریب مذاهب قابل تامل و استناد است.

    کلیدواژگان: تفسیر تسنیم، روایات تفسیری، احادیث اهل سنت، معیارهای فقه الحدیث
  • علی محمد میرجلیلی*، احمد زارع زردینی، محمدمهدی خیبر صفحات 197-221

    مداین، منطقه ای ناشناخته یا کمتر شناخته در حوزه مطالعات حدیثی است که طی سده های دوم و سوم هجری، راویان شیعه و سنی با گرایش های گوناگون فقهی و کلامی را در خود جای داده است. خاندان های «بنو حکیم»، «بنو صدقه» و «بنو موسی» از جمله بیوت حدیثی شیعی مداینی هستند. شناخت تعامل راویان یک دیار با دیگر مراکز حدیثی، حدیث پژوه را یاری می دهد تا میزان اثرپذیری یا اثرگذاری راویان یک منطقه از مناطق دیگر را برآورد کند و در صورت کمبود اطلاعات در مورد مذهب و گرایش فقهی یا کلامی آن منطقه، بتواند با بررسی مراودات حدیثی، بخش زیادی از زمینه ها و گرایشات حدیثی آنان را تخمین بزند. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای سامان یافته، پس از بررسی خاندان های روایی شیعی حاضر در مداین در قرن دوم و سوم هجری و شمارش تعداد روایات آن ها در کتب اربعه، به شیوه های دستیابی به ارتباط مراکز حدیثی پرداخته و به دست آورده که حوزه حدیثی مداین با حوزه های حدیثی دیگری چون کوفه، بصره، واسط، بغداد، شام، خراسان، مصر و تفلیس ارتباط داشته است. در این میان، حوزه حدیثی شیعی مداین با مراکز حدیثی کوفه، واسط و تفلیس ارتباط داشته، و در فضای حدیثی اهل سنت نیز، مرکز حدیثی مداین با مراکز حدیثی بصره، واسط، بغداد، شام، خراسان و مصر در تعامل بوده است.

    کلیدواژگان: مدائن، روایت، بیت حدیثی، حوزه حدیثی، تعامل حدیثی، تاریخ حدیث، قرن دوم و سوم هجری
  • سید محمدحسین دعائی، محمدحسن رستمی*، حسن نقی زاده صفحات 223-243

    آموزه «معرفت نفس»، یکی از مهم ترین اجزاء «نظام معرفتی و تربیتی اسلام» است؛ همان آموزه ای که در «گزاره های نقلی»، از آن با عنوان «فریضه هر مرد و زن مسلمان»، «مصداق علم نافع و برتر»، «برترین معرفت»، «رمز سعادت و نیکبختی» و «امری ملازم با معرفت رب» یاد شده و مورد توجه بسیاری از دین پژوهان از جمله «حکیمان و عارفان» قرار گرفته است. اما باید دانست که این آموزه، در معرض مناقشات مختلفی از جمله مناقشه در سند مهم ترین پشتوانه روایی آن، یعنی حدیث «من عرف نفسه فقد عرف ربه» نیز قرار دارد. فلذا می توان گفت که تلاش برای اثبات حجیت حدیث مذکور، امری ضروری است. برخی از محققان، با تاکید بر ارسال این حدیث، اساسا آن را معتبر ندانسته و برخی دیگر، در عین اذعان به مرسل بودن حدیث مذکور، صرفا با تکیه بر مواردی هم چون «تایید آیات قرآن»، «تواتر معنوی» یا قاعده «ضم احادیث ضعاف»، در پی اثبات اعتبار آن بوده اند. حال آن که می توان با اتکاء به اطمینان ناشی از «تراکم ظنون» و با تجمیع مجموعه ای از «قراین سندی و محتوایی»، مانند: «اعتبار منبع»، «حضور در مجموعه معتبر صد کلمه»، «علو لفظ و معنا»، «تواتر معنوی یا اجمالی»، «شهرت روایی»، «مقبولیت در نزد بزرگان» و «برخورداری از مویدات قرآنی، برهانی و وجدانی»، به اثبات اعتبار این حدیث پرداخته و زمینه تثبیت یکی از مهم ترین معارف عرفانی و پی ریزی روشمند «نظام تربیتی اسلام» بر اساس آن را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: معرفت نفس، خودشناسی، خداشناسی، من عرف نفسه فقد عرف ربه، اعتبارسنجی
  • محمدحسین نقی زاده، صمد عبداللهی عابد* صفحات 245-269

    کتاب اصول کافی، یک باب تحت عنوان «ان الإیمان لا یضر معه سییه و الکفر لا ینفع معه حسنه» در بر دارد که مشتمل بر شش روایت است. چنان که از عنوان این باب بر می آید، موضوع آن، بر این مطلب دلالت دارد که ایمان، مانع ضرر رساندن اعمال زشت، و کفر، مانع سود رساندن (قبول شدن) اعمال نیک انسان است. با وجود تایید شدن جمله ی دوم توسط آیاتی از قرآن، اما جمله ی اول، با آیاتی از قرآن در تعارض است. همین تعارض، نگارندگان این سطور را بر آن داشت تا با ترتیب دادن پژوهشی، به بررسی روایات این باب در دو سطح سندی و مفهومی، همت گماشته و گامی در جهت رفع این تعارض بردارند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، تنها دو روایت از شش روایت موجود در این باب، با عنوان آن، ارتباط مستقیم دارند که یکی از آن ها موثق و دیگری ضعیف است. از سوی دیگر، ظاهر این روایات، با قرآن، سنت و عقل، در تعارض بوده و اعتقاد به صحت مفاهیم آن ها، می تواند جامعه ی مومنین را به سوی فساد و تجری سوق دهد و از این جهت، با ادله ی متعارض، قابل جمع نیست. تفکر «لا یضر مع الایمان سییه»، ریشه در عقاید گروهی به نام مرجیه دارد که بارها مورد مذمت و لعن پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) قرار گرفته است. این احتمال نیز وجود دارد که پیروان این فرقه، برای اعتبار بخشیدن به کلام خود، این سخن را به ایمه نسبت داده باشند.

    کلیدواژگان: کلینی، الکافی، ایمان، کفر، سیئه، حسنه، مرجئه
  • پوران میرزائی صفحات 271-293

    تحلیل معنای روایات دال بر رستگاری مومن اعم از مذنب و محسن، صرفا به سبب باورمندی به توحید و احتراز از شرک، از جمله مباحث مشکل در حوزه کلام است. استناد به دلالت ظاهری این دسته از روایات، بدون توجه به این درون مایه که رستگاری فرد موحد، توام با رسیدگی به حساب اعمال است؟ یا رستگاری بدون حسابرسی مقصود روایات است؟، پی آورد ثمراتی است نظیر بهشتی بودن مومن خطاکار بدون بازخواست، تعارض با روایات دال بر منطبق بودن جزای اخروی با عمل دنیوی و... نوشتار حاضر با تحلیل اسناد، توجه به خاستگاه صدوری و مکتوب روایات، اعتبارسنجی منابع و نیز تحلیل رهیافت های شرح الحدیثی عالمان فریقین، سعی دارد به شیوه توصیفی تحلیلی، وجوه معنایی و نیز راه کارهای حلی تعارض این دسته از احادیث را بیان نماید. ثمره این پژوهش، دستیابی به رویکردهایی از «پذیرش مطلق» تا «انکار مطلق» روایات است که اغلب با هدف سازواری و هماهنگ سازی با حوزه عدل الهی سامان یافته اند. تحدید معنای واژگان و تاویل معنای ظاهری بر اموری همچون عدم انجام اعمال مخل و منکر ایمان، توفیق مومن بر توبه از گناه، عدم خلود در جهنم و... از جمله راه کارهای حلی عالمان به شمارمی روند که برای درک مراد جدی معصوم (ع)، ارایه گشته اند.

    کلیدواژگان: روایات متعارض، مشکل الحدیث، رابطه ایمان و عمل، توحید
|
  • Hossein Sattar, Seyyed Mohammad Mousavi *, Seyyed AmirElyas Mousavi Pages 9-31

    In the current study it has been tried to, by investigating the dominant structure and framework of “Usul al-Kafi”, explore the influence of the predecessors on Kulayni in the compilation and codification of this book. With the same goal and the use of the descriptive-analytical method, the dominant structure of the narrations arrangement and the “adaptation” or “initiative” theory of Kulayni in the compilation of Usul al-Kafi have been investigated. The author in the current study has tried to indicate that the subject-oriented method of Kulayni in the arrangement of the Hadiths even in innovative cases have been most impressed by its predecessors. In this regard, Kulayni has utilized the books “Al-Mahasin” by Ahmad Ibn Khalid Baraghi, and “Basaaer Al-Darajaat” by Muhammad Ibn Hassan Saffar. Also, the investigation of ideas of some orientalists who consider the compilation of Ususl Al-Kafi to be influenced by the rationalist approach of the Baghdad hadith school shows that this book has been a manifestation of the textual approach of the Qom hadith school.

    Keywords: Classification of narrations, principles of Arba’imah, thematic interpretation, interpretation of hadiths, al-Kafi
  • Abir Alavi, Saeeid Mansouri *, Seyyed MohammadAli Ayazi, Seyyed Mojtaba Mirdamadi Pages 33-51

    “Hadith difference” is one of the problems facing the researchers involved in Islamic sciences, especially hadith sciences. The reason is that, in many cases, scholars of different branches of knowledge encounter two or more different hadiths about a subject. These scholars first rely on the hadith itself, and then come up with solutions to resolve differences and find authentic hadiths among conflicting hadiths using other evidences. The scientific efforts of scientists continue due to the importance of the issue of differences in narrations. “Ayatollah Sayyed Ali Sistani” has presented some opinions and worked on this issue. These opinions can be very helpful in being innovative, discovering unknown areas, and solving the problems related to the knowledge of hadith differences. Based on his scientific findings, the first step of research to resolve the differences in hadith is to know their causes in the stages of issuance and receipt. In addition, some of these differences are unreal and stem from not understanding the hadiths accurately, not knowing the style of the words of the Ahl-o-al-Bayt (AS), and their various officials. The modals of the hadiths, such as knowing the conditions of the addressee, the society and the custom of the prophet, can also affect the correct understanding of the hadith and the way of resolving the differences among the hadiths.

    Keywords: conflict, Hadith Difference, Inferential Plural, Sayyed Ali Sistani
  • Qasem Bostani *, Mina Shamkhi, Mahadi Akbarnezhad, Ebadolah Jolaei Pages 53-73

    Ishaq Ibn Nakhai Ahmar (AD 284 AH), a Shiite muhaddith of the third century AH, has a special place in the transmission of the Imami hadith heritage. He has been introduced among the companions of Imam Hadi (AS) and Imam Askari (AS) and also among the students of Imam Javad (AS). Some specific books has been enumerated for him; Including, Majalis Hisham and Akhbar al-Sayyid, the latest one has been among Sheikh Kulini›s sources in compiling his book (Kafi). Ishaq Ibn Muhammad has been accused by some of the early Rijals of fabricating hadiths, lying, corruption in religion, and exaggeration. This is despite the fact that he has benefited from the authenticity of some scholars, especially his contemporaries such as Abtahi, the author of Tahzib al-Maqal, Behbahani and Zanjani. This divergence of opinion about him necessitates a more accurate understanding of his character. The near-incompleteness of the evidence for his attestation, along with the available evidence of his corruption and undermining, leads to a serious rejection of his promise to authenticate. This study has quoted the speech of Rajali scholars and has tried to get a more accurate knowledge of him. The research method is descriptive-analytical.

    Keywords: Ishaq Ibn Muhammad, Narrator of Hadith, Fabrication of hadith
  • Mahmoud Seidi *, Mohammad Molavi Pages 75-87
    Citing the hadiths of the Infallibles (AS) and explaining the various semantic aspects of the narrations is one of the most important concerns of Mulla Sadra in explaining the issues of transcendent wisdom. One of these hadiths that Mulla Sadra has used in many cases is the hadith known as "La Obali". According to the narration, God states that He created some human beings for heaven and others for hell and He is not afraid to do that. This article by descriptive-analytical method and reviewing several works of Mulla Sadra has conclude that this hadith is sacred and accepted by Shiites and Sunnis. Study of Shiite and Sunni narrative sources shows that no hadith can be found that exactly matches the words intended by Mulla Sadra. Nevertheless, there are hadiths from which the meaning of Mulla Sadra is inferred to some extent.
    Keywords: Mulla Sadra, Jurisprudence of Hadith, Explanation of Sufficient Principles, Hadith of “La Obali”
  • Zahra Lazari, Zeinab Alsadat Hosseini *, Farzam Farzan Pages 89-117
    Islam has paid attention to the strengthening of the body, training and comprehensive preparation for it because it is the means of perfection of the human soul. The present article has been done using the analysis of the content of the narrations, extracted from the books of Shiite and Sunni narrations. Due to the fact that the Islamic society needs to study and adapt social activities, especially the category of games and sports, which in a sense is a tool of human education with religious resources. Based on the studies and identifying the categories of sports and games, it is observed that the encouragement of sports and games in the narrations and participation in it has been highly emphasized in Islam from an educational and public point of view, which shows the comprehensive view and responsibility of Islam to both, the physical and mental aspect, and it can be considered as the most important factor of health and physical activity that should be placed firmly in the basket of families. But from the professional point of view, it faces challenges related to games and sports that require the consensus of sports experts, religious and the government authorities in the country with setting the comprehensive, integrated, up-to-date laws and clear indicators and criteria to address issues in this area.
    Keywords: content analysis, Games, Sports, Narratives
  • Zohrehsadat Musavi, Fathiyeh Fattahizadeh *, Mohammad Etratdoost Pages 119-145
    One of the distinctive issues of Shia is Nikāh al-Mut’ah or temporary marriage. There are one hundred thirty seven narratives in Shia sources in which directly deal with the issue and present it in detail as well as its legal rules and conditions. Mut’ah, its legal allowance, and conditions are a sensitive area of disagreement in Muslim societies. Thus, we seek to explore the issue in Shia narratives through the content analysis method. In this regard, first, we recognize and extract twenty related titles and three hundred forty one subtitles of the issue mentioned in the narratives, and then we classify the data into three topics of Holiiat (allowance), legal conditions, and Hormat (prohibition) and analyze them qualitatively. The findings indicate that the legal allowance of al-Mut’ah is reflected directly or indirectly in narratives with high plenty of 97%. In addition, we interpret the narratives that forbid the Nikāh or fail to understand the rules of Nikāh in a way that avoids any misrepresentation of Islam.
    Keywords: Temporary marriage, Allowance of Nikāh al-Mut’ah, Forbidden of Nikāh al-Mut’ah, Narratives of Nikāh al-Mut’ah
  • Rohallah Shahidi *, MohammadAli Mahdavi Rad, Seyyedeh Razieh Tavassol Pages 147-173

    Hassan Ibn Zayn al-Din Ameli is one of the prominent Shi’a scholars in the 10th and 11th centuries AH in Jabal Amel region, who, with a document-oriented approach to hadiths, turned to refining hadiths of the most important Sources of Shi’a Hadiths and took a step further in promoting Shi’a hadith knowledge by presenting his rijal, jurisprudence and hadith critiquein various books. Therefore, Sheikh Hassan’s scientific position and critical approach to narrations make it important to know his critical hadith ideas. The present study has been compiled in order to identify how the teacher’s interaction with injuries related to the rupture of narration documents and in the scope of two books, Muntaqi al-Jaman and Ma’alim al-Din, by library study method and descriptive-analytical approach. Following the study of the opinions of earlier scholars such as Allameh Hilli, Shahid Thani and Moqaddas Ardabili, his little attention to this type of document damage is observed and on the contrary, Sheikh Hassan’s method and more and more accurate attention to diagnose and correct these damage by referring to books Rejali and catalogs, recognizing the classes of narrators, using similar and famous documents and corresponding narrations of narrations are evident in other narration books. However, Sahib Ma’alim research has sometimes led to inaccurate analysis and early judgment due to lack of comprehensiveness and incomplete follow-up.

    Keywords: Sahib Ma’alim, Muntaqi al-Jaman, Ma’alim al-Din, Critique of Hadith, Documentary Damages [of Narrations]
  • Mohsen Nouraei, Tahereh Naji Sadre * Pages 175-195

    Hadith is one of the main sources of Islamic teachings. The commentators like the jurists and theologians، try to provide a genuine understanding of the verses of the Qur›an with the help of this valuable source. Although most of them are unanimous in the use of hadith، they differ in some details، such as referring to the hadith sources of other sects. The present study which is designed in a descriptive-analytic method tries to discuss the manner of Tasneem exegesis` interaction with Sunni narrations. Result of the research shows that Ayatollah Javadi Amoli considers the use of narrations quoted in Sunni hadith sources as permissible and gives a special place for this، In a way that his interaction is with Sunni hadiths، their critique and evaluation with reliable criteria such as coordination with the Holy Qur›an، authentic narrations and reason، and on the other hand، this interaction is to use the contents of their narrations in interpreting verses and consolidating the contents of Shiite narrations; This is not something that can be seen with such extent in previous interpretations and even in al-Mizan. Examining this issue in Tasneem›s exegesis، as a prominent and contemporary Shiite commentary، can present new strategies to the scholars of Qur`anic and hadith sciences. Also، the result of this research can be considered and cited in the field of interpretive studies، Figh al-hadith (apprehension of hadith)، and approximation of religions.

    Keywords: Tasneem Exegesis, Narrations of Exegesis, Sunni Hadiths, Criteria of Apprehension of Hadith
  • Ali Mohammad Mirjalili *, Ahmad Zarezardini, MohammadMehdi Kheibar Pages 197-221

    Madāʾen is an unknown or lesser known region that housed Shiite and Sunni narrators of various jurisprudential and theological tendencies during the second and third centuries AH. The families of «Banu Hakim», «Banu al-Sadaqah» and «Banu Musa» are among the Shiite hadiths of the Madāʾen. Understanding the interaction of narrators in one area with other hadith centers helps the researcher to assess the extent to which the narrators of one area are affected by the lack of information on the religion and jurisprudence or theology of the transmitters of an area. This research, organized by descriptive-analytical method and using library resources, after investigating the Shiite narrative families present in Madāʾen in the second and third century AH and counting the number of their narrations in the Shiite four basic hadith works, in ways of achieving The relationship between the hadith centers has been established and it has been concluded that the Madāʾen hadith tradition has been associated with other hadith areas such as Kufa, Basra, Wasit, Baghdad, Sham, Khorasan, Egypt, Tbilisi.

    Keywords: Madāʾen, Hadith, Hadith family, hadith region
  • Sayyed MohammadHossain Doaei, MohammadHasan Rostami *, Hasan Naghizadeh Pages 223-243

    Despite its prominent position in scriptural propositions and despite its importance in “Shia jurisprudential mysticism,” the idea of “self-knowledge” is the subject of various disputes, including a dispute over its most significant scriptural proof which is the hadith “whoever knows himself knows his God.” Yet it is crucial to know that not only the claim over the invalidity of the hadith is unacceptable, but overlooking all scriptural verifications for this hadith and focusing on justifications like “Quranic confirmations,” “semantic frequency,” or “the rule of the consolidation of weak hadiths” are worthy of consideration. For though the aforesaid hadith is at first sight a weak (Morsal) hadith and is not reliable, but it is possible to prove its validity by relying on “the consolidation of conjectures” and by an aggregation of a collection of “documentary and significative postulations” like: “the credibility of sources”; “inclusion in the credible collection of One Hundred Words”; “excellency of letter and spirit”; “semantic or schematic frequency”; “scriptural reputation”; “acceptance by the erudite” and “support by Quranic, argumentative, and intuitive confirmations,” and in doing so, reinforce one of the most important principles of mysticism and methodically found an “Islamic pedagogical system” upon it.

    Keywords: Self-knowledge, self-knowing, Theology, whoever knows his God knows himself, authentication
  • MohammadHossein Naghizadeh, Samad Abdollahi Abed * Pages 245-269

    There is a chapter in al-Kafi entitled “along with faith no evil deed will harm, and along with disbelief no good deed will benefit”. It includes six hadiths that imply that evil deeds will cause no harm to the faithful, and good deeds will not benefit the disbelievers. The Quranic verses confirm the latter point but contradict the former one. The authors of this essay intended to resolve this apparent contradiction by examining the text and the transmitters of the hadiths. Only two out of the six hadiths are directly related to the theme of the chapter, of which just one is reliable. On the surface, the hadiths appear to be in contradiction to the Quran, Sunnah and the intellect, which may lead the community of the faithful to corruption. The belief that «along with faith no evil deed will harm» belong to the Morjiite sect which was damned by the Prophet (S) and by his household (A). Perhaps this sect attributed the idea to the Imams (A) in order to authorize their school of thought.

    Keywords: Al-Kulainy, al-Kafi, Faith, disbelief, evil deeds, good deeds, the Morjiite
  • Pouran Mirzaei Pages 271-293

    Analysing the meaning of the narrations about the believer salvation, including sinner and righteous, is one of the complicated topics in theology regarding the belief in monotheism and the avoidance of polytheism. Citing the apparent meaning of these narrations, regardless of these themes: ‘Is the salvation of the monotheist with deeds auditing?’ or ‘Is salvation without auditing the purpose of narrations?’ has consequences such as being from the paradise of the sinful believer without questioning, conflict with the narrations about the conformity of the Hereafter punishment with worldly act, etc. With a descriptive-analytical method, the present study aimed to express semantic aspects and conflict resolution alternatives of these narrations by analysing documents, paying attention to the issuance and written origin of narrations, validating sources and analysing the hadith explanation approaches of the two sect scholars. The results indicated that we had reached the techniques from “Absolute Acceptance” to “Absolute Denial” of hadiths, often organised with divine justice to adapt and harmonise. Restricting the meaning of words and interpreting the apparent meaning on issues such as not doing disruptive and denying acts of faith, the believer succeeding in repenting of sin, not going to hell, etc., are the solutions of the scholars to the understanding profound meaning of Imams.

    Keywords: Salvation of Sinner Monotheist, Mushkil al-Hadith, Relationship between Faith, Action